Kotkan kirkko

Kuvaaja Tuula Mäkitalo

Kotkan kirkko sijaitsee Kotkansaarella, aivan kaupungin keskustassa. Uusgoottilaista tyyliä edustava kirkko on valmistunut 1898. Kirkon on suunnitellut arkkitehti Josef Stenbäck. Kirkossa on noin 1 500 istumapaikkaa.

Katso panoramakuva Kotkan kirkosta »
Katso panoramakuva Kotkan kirkon uruista »

Kaunis ja vaikuttava

Punatiilisen kirkon hoikka torni ulottuu 54 metrin korkeuteen. Korkeat holvistot ja väljät sivuparvet antavat sisätilalle avaruutta. Kauniit pilarit jakavat kirkkosalin kolmeen laivaan. Sisustuksessa esiintyy runsaasti taidokkaita puuleikkauksia ja sorvauksia. Kotkan kirkon urut on rakentanut Urkurakentamo Martti Porthan Oy. Adventtina 1998 käyttöön vihityt barokkiurut edustavat saksalaisen urkumestarin Gottfried Silbermannin luomaa rakennusperinnettä. 44-äänikertaiset urut noudattavat Silbermannin vuonna 1714 rakentamien Freibergin tuomiokirkon pääurkujen ratkaisuja.

Kuvaaja Seppo Palviainen

Vuonna 1900 paikoilleen asetetun Pekka Halosen maalaaman alttaritaulun Tietäjien kumarrus (Kuninkaitten kumarrus) aiheena on itämaan tietäjien Jeesus-lapselle osoittama kunnioitus. Kirkossa on erityisen vaikuttavat kuorin lasimaalausikkunat ja kuusimetriset yli 2 000 lasipalasta kootut ruusuikkunat. Toisen ruusuikkunan keskusaiheena on Jumalan Karitsa, Agnus Dei. Toisessa teoksen keskellä on pelikaani, joka ruokkii poikasiaan omalla verellään.

Alkuperäiseen asuunsa peruskorjattu

Vuonna 1999 saatiin päätökseen yksitoista vuotta kestänyt kirkon peruskorjaus ja kunnostustyö. Peruskorjauksen myötä kirkkorakennus sai alkuperäisen asunsa ulkoa ja sisältä.
Sisäremonttiin kuului kirkon puhdistaminen ja alkuperäisen väriasun palauttaminen ootrauksineen ja runsaine kultauksineen. Saarnatuoli, penkit ja muut puuosat kuorittu 1960-luvun harmaiden maalikerrosten alta. Maalipintojen ja kultaustöiden toteutuksesta on vastannut konservaattori Seija Miettinen. Kunnostus- ja muutostöiden suunnittelijoina ovat toimineet kotkalaiset arkkitehdit Juhani Randén ja Ulla Hovi. Alttaritaulun on entisöinyt Olli Poijärvi avustajineen vuonna 1998.
Satavuotisjuhlan kunniaksi hankitut uudet kirkkotekstiilit suunnitteli tekstiilitaiteilija Raija Rastas ja valmisti Suomen Käsityön Ystävät ry. Tekstiileissä on runsaasti meren symboliikkaa. Uusi vihkiryijy on kotkalaisen tekstiilitaiteilija Eija Rasinmäen lahja kotikirkolle.

Vuoden 2012 keväällä valmistui tornikellon kunnostustyö.

Tulostettavat Kotkan kirkon esitteet (pdf) »

Lisää tietoa Kotkan kirkosta löytyy kirkon esitteistä, joita on suomen-, ruotsin-, englannin-, saksan- ja venäjänkielisinä versioina. Esitteiden pdf:t ovat tulostettavissa yllä olevan linkin kautta.

Palvelevat toimipaikat

kuva