Kymin kirkko

Kuvaaja Jukka-Pekka Enroos

Kauniin kirkkopuiston ympäröimä Kymin kirkko sijaitsee seurakuntaa ajatellen keskeisellä paikalla. Kirkossa on istumapaikkoja lähes 800 hengelle.

Tyyliltään uusklassinen, puhdaslinjainen empirerakennus on valmistunut vuonna 1850 ja se on vihitty Pyhän Johanneksen kirkoksi juhannuksena 1851. Kirkko on rakennettu C.L. Engelin johdolla toimineen Suomen intendenttikonttorin tyyppipiirustusten mukaan. Kivestä ja puusta rakennetun kirkon alkuperäiset piirustukset ovat kadonneet.

Kuvaaja Seppo Palviainen

Vuonna 1865 valmistunut alttaritaulu Jeesus Getsemanessa on Berndt Godenhjelmin maalaama.

Isot lasiset kynttilänjalat ovat lahja Karhulan lasitehtaan työntekijöiltä vuonna 1901. Kattokruunut ovat böömiläistä kristallia. Kirkkosalin korkeus on 14 metriä. Kymin kirkon kellot on valmistettu vuonna 1736 Forsbyn ruukin kirkkoon Pernajassa, mistä ne ostettiin Kymiin.

Kymin kirkon urut »

Kaunistettu ja korjattu

Korjausten yhteydessä ja juhlavuosina kirkkoa on kaunistettu taidehankinnoin. Vuonna 1951 kirkon 100-vuotisjuhlan kunniaksi tilattiin kuvanveistäjä Aarre Aaltosen valmistamat korkokuvat Vuorisaarna, Hyvä paimen, Pyhä yö ja Sallikaa lasten tulla. Sakastin peruskorjauksen yhteydessä vuosina 1964-65 hankittiin taiteilija Tapani Lemminkäisen lasimaalaus.

Vuonna 1992 kirkkoon hankittiin taiteilija Airi Snellman-Hännisen suunnittelema vihkiryijy sekä valkoinen ja vihreä liturgisten vaatteiden sarja. Kotkan opiston käsityön harrastajat lahjoittivat kirkossa kastettavien pienokaisten käyttöön kastemekon.

Vuonna 1992 seurakunnan 350-vuotisjuhlavuoden kunniaksi kirkko peruskorjattiin arkkitehti Olavi Hännisen johdolla. Kirkon pohjoispuolen lehteri muutettiin kuoroparveksi ja kirkkoon asennettiin lämmön talteen ottava ilmastointijärjestelmä. Ulkomaalauksessa ja sisätilojen väreissä on pitäydytty lähellä rakennuksen alkuperäisiä sävyjä.

Sinua palvelevat henkilöt

Kiia Simelius